Acne

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een chronisch ontstekingsproces van het haarfollikel-talgkliersysteem dat wordt beïnvloed door hormonale factoren. Meestal vind je acne terug op plaatsen waar dit systeem in overvloed aanwezig is. "Favoriete" plekken zijn het gelaat, de hals en nek, de borst en de rug.
Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit met acne te maken. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven vergalt.
Acne begint rond de puberteit en kan dan zo'n vijf tot tien jaar duren. Maar er zijn ook dertigers die nog steeds klachten hebben. Of - en dat is heel goed mogelijk - mensen die nooit eerder last hebben gehad van acne, en opeens op volwassen leeftijd met dit verschijnsel worden geconfronteerd.
Ruim 40% van de pubers heeft rond het vijftiende levensjaar zodanig ernstige acne dat hulp van buitenaf noodzakelijk is. Voor een doeltreffende acne behandeling kunt u bij mij terecht.
kleine afbeelding
grote afbeelding